26/03/2023
door Placebo
Geen reacties

Nachtgasten

In maart speelden we Nachtgasten, een longform waarin het karakter van elke speler een aantal geheimen bij zich draagt waar de andere spelers niets van weten. De spelers worden één voor één het podium op geroepen en krijgen daar hun geheimen te horen.

Voor de eerste scène verplaatsen wij ons als randstedelijke elite eindelijk een keer in het platteland en nemen een kijkje in de boerderij van twee broers, gespeeld door Jip en Koen, en het stadse Groenlinksmeisje (Karlijn) die daar via Boer zoekt Vrouw terecht is gekomen.

De trotse BBB-boer komt lijnrecht tegenover zijn ideële broer te staan. Een verhaal vol intrige, drama, miscommunicatie en onhandigheid volgt. Uiteindelijk wint pure fysieke aantrekkingskracht het van ideologie en principes en gaan het Groenlinksmeisje en de BBB-boer er samen vandoor.

In de tweede scène wordt door Patrick’s karakter ook een vrouw gezocht, maar dan in zichzelf; Peter wil graag verder door het leven gaan als Petra. Aan het paasontbijt met dochters (Lotte en Evelien) en zwangere vrouw (Stephanie) komen de geheimen langzaamaan naar de oppervlakte. Terwijl er zoveel mogelijk paaseieren in monden worden gestopt ontvouwd zich een liefdevolle scène.

Het hoogtepunt van de avond is een nu al alom legendarisch verklaard telefoongesprek in steenkolen-Engels met Justin Bieber, afgesloten, zoals dat hoort, met een beleefd “Kind Regards”.

05/02/2023
door Placebo
Geen reacties

Kerst Weerwolven met Placebo

Op 23 december, de dag voor kerstavond (ook wel kerstavond-avond genoemd), nam Placebo een uitverkocht Polanentheater mee naar Wakkerdam voor een speciale kersteditie van [Improweervolven]Weerwolven

Aan het begin van de voorstelling was er nog niks aan de hand in Wakkerdam, en waren de onbezorgde inwoners van het dorpje (gespeeld door Devin, Doris, Evelien, Franklin, Iris, Jeffrey, Karlijn, Lotte, Roos, en Tobio) vooral nog druk bezig het met voorbereiden van het aanstaande kerstfeest.

Placebo Weerwolven

Maar al snel bracht Stephanie, die de voorstelling presenteerde, het slechte nieuws dat de weerwolvenvloek toe had geslagen, waardoor 3 burgers in een weerwolf waren veranderd. Wie dat waren was een groot mysterie voor zowel het publiek als voor de overige spelers.

De weerwolven begonnen 1 voor 1 onschuldige burgers te verslinden, en het werd steeds stiller in Wakkerdam. Enkel het publiek kon de inwoners nog redden: zij hadden namelijk bij de tribunalen de mogelijkheid om steeds 1 speler uit het spel stemmen. Maar helaas, ondanks zeer sterke theorieën en ideeën vanuit het publiek, werd slechts 1 van de 3 weerwolven gevonden.

Volledig volgens de kerstgedachte (als wij ons het kerstverhaal nog goed kunnen herinneren) hebben alle burgers van Wakkerdam kerst dus niet gehaald, en hebben de weerwolven gezegevierd… Desondanks kijken we allemaal terug op een zeer geslaagde voorstelling bomvol spanning, emotie en plottwists.

27/11/2022
door Placebo
Geen reacties

Placebo trapte het nieuwe seizoen af met De Meneertjes!

Het nieuwe seizoen van Placebo werd op 21 oktober groots afgetrapt met een theatersportduel tegen De Meneertjes. Dat was niet alleen een mooie vuurdoop voor het Polanentheater als het nieuwe ‘huistheater’ van Placebo, ook drie nieuwe Placebo-spelers maakten hun opwachting. Zelfs het feit dat De Meneertjes uiteindelijk met de winst naar huis gingen, mocht de pret niet drukken.

Onder aanvoering van Placebo-veteraan Stephanie betraden Tobio, Stan, en Jeffrey voor het eerst namens Placebo het toneel om het in een ouderwets spannende Theatersport-wedstrijd op te nemen tegen Art-Jan, Ferry, Jeroen, en Nick van De Meneertjes. Het impro-spektakel werd fenomenaal aan elkaar gepraat door Devin en Evelien.


Wat volgde was een avond vol geïmproviseerde scenes, geïnspireerd op input vanuit de toeschouwers, waarin drugsverslaafden in winkelcentrum Hoog Catarijne en een VN-ambassadeur op een 7-landenpunt in Afrika elkaar naadloos opvolgden.

Uiteindelijk bleek de spitsvondigheid van Placebo niet opgewassen tegen de genialiteit van De Meneertjes, waardoor De Meneertjes met de winst huiswaarts trokken. En ondanks dat wij genoten hebben, broeden we uiteraard op revenge…

29/04/2022
door Placebo
Geen reacties

Na 2 jaar is Placebo terug met De Vloer Op!

Na 2 jaar popelen is het dan eindelijk zo ver, Placebo staat weer op de planken! Zowel voor de mensen om ons heen (zij hoeven eindelijk niet meer dagelijks onze opgekropte improvisaties te doorstaan) en voor jou is dat goed nieuws, want er zijn nog kaarten!

Op donderdag 26 mei speelt Placebo De Vloer Op in Theater De Cameleon te Amsterdam! Op basis van korte casussen improviseren de spelers van Placebo mooie, ontroerende, grappige of absurde scènes!Placebo speelt De Vloer Op

Ook de spelers weten nog niet welke scènes gespeeld gaan worden. De scènes van De Vloer Op worden volledig geïmproviseerd, zijn nog nooit eerder vertoond en zullen ook nooit meer vertoond worden. Een unieke avond dus! De Vloer Op zal worden gespeeld door Devin Hillenius, Doris Bartels, Evelien Drost, Lotte Windey, Patrick Sins en Stephanie Heijtel. Presentatie is in handen van Ruben Hoekstra en Tom Citroen.

Placebo gaat De Vloer Op
Donderdag 26 mei, 20.15 uur
Theater De Cameleon, Amsterdam
Reserveer hier je tickets!

30/03/2022
door Placebo
Geen reacties

Placebo wint het Nannie Sterk Toernooi 2022!

Na bijna 2,5-jaar impro-droogte stond Placebo het afgelopen weekend eindelijk weer op de planken. Onze bekende groene shirts pasten gelukkig nog (net).

Op het Nannie Sterk Toernooi 2022 in Alkmaar versloeg Placebo met Devin, Karlijn, Ruben en Tom, Tartrek en De Lelijke Eendjes om zo weer met de bokaal (die al sinds het laatste NST in 2019 in Tom’s woonkamer stond te pronken) naar huis te mogen gaan en onze titel te verlengen!

Placebo wint het NST 2022 (met v.l.n.r. Karlijn, Devin, Tom en Ruben)

Dat smaakt naar meer!

(Foto van: Edwin Deken)

04/05/2020
door Menno
Geen reacties

Bekijk hier onze afgelaste training terug!

Door het coronavirus ligt Placebo stil. Voor het theaterseizoen 2020-2021 hebben wij geen voorstellingen meer en dus ook geen trainingen in ons ’thuishonk’ CREA in Amsterdam. Om u tóch op de hoogte te houden van wat wij nu allemaal niet doen, kunt u hieronder exclusieve beelden bekijken van onze afgelaste training van afgelopen dinsdag. We gunnen het u, als vriend van Placebo.

25/03/2020
door Menno
Geen reacties

Belangrijk bericht: theaterseizoen Placebo ten einde

Het klinkt als een middelmatig uitgevraagde titel voor een te improviseren sprookje: ‘Placebo en het coronavirus’. Toch is het de harde realiteit en is er helaas weinig verzonnen aan. Door de maatregelen die zijn genomen ter bestrijding van het coronavirus heeft dit ook voor ons als improvisatietheatervereniging enkele consequenties:

  • Ons thuishonk CREA is voorlopig gesloten. Dat betekent de komende tijd geen trainingen voor ons. Maar ach, improviseren is net als fietsen – dat verleer je niet.
  • Onze geplande voorstellingen van 25 april 2020, 15 mei 2020 en 5 juni 2020 in het CREA Theater zijn geannuleerd. (En ook onze vier shows in de Ziggo Dome zijn afgelast, maar dat was wellicht toch te hoog gegrepen.)
  • Het Nederlands Theatersporttoernooi waar Placebo in maart aan zou deelnemen is verplaatst naar 26 en 27 september 2020.

Het doek valt dit seizoen dus vroeg voor ons – en dat nota bene in ons jubileumjaar. Weinig feestelijk. Achter de schermen, op veilige afstand, zijn wij natuurlijk aan het nadenken hoe wij in betere tijden weer mooie, ontroerende en hilarische voorstellingen kunnen maken.

Het doet ons deugd om te zien dat heel Nederland in deze ingrijpende tijden aan het improviseren is geslagen. Wij wensen iedereen daar veel succes mee. Wees lief, wees voorzichtig, was je handen – en hopelijk weer tot snel!

Placebo, in tijden dat je nog intiem mocht zijn.

24/01/2020
door Menno
Geen reacties

Met Nachtgasten duiken we weer in het diepe!

Onder de spelers is het een van de meest geliefde én gevreesde vormen van theater: Nachtgasten! Al een paar keer eerder mochten wij dit populaire format ten tonele brengen. Op vrijdag 28 februari gaan vijf spelers opnieuw de uitdaging aan: zonder enig idee, maar met een groot geheim, het podium op!

Iedere acteur wordt verrast met een rol en een geheim dat alleen met de speler en het publiek wordt gedeeld. De grote vraag is: komt binnen anderhalf uur de waarheid boven tafel?

Placebo speelt Nachtgasten
Vrijdag 28 februari, 20.30 uur
CREA Theater, Amsterdam
Reserveer hier je tickets! 

15/11/2019
door Menno
Geen reacties

Muzikaal spektakel: Placebo speelt de Top 2000!

Sluit het jaar feestelijk af met een muzikale voorstelling vol golden oldies én nieuwe invalshoeken. Vrijdagavond 20 december speelt Placebo de Top 2000. De hits mogen dan al geschreven zijn, het verhaal wordt door de spelers van Placebo op de avond zelf geïmproviseerd. En de kans is groot dat zij een heel andere draai geven aan de meesterwerken van Queen en The Beatles…
Disclaimer: omwille van de tijd zullen niet álle nummers uit de Top 2000 worden opgevoerd. Bohemian Rhapsody wel, vermoeden wij zomaar.

Spelers: Jip, Iris, Tom, Stephanie, Karlijn, Patrick, Janine

Placebo speelt de Top 2000
Vrijdag 20 december 2019, 20.30 uur
CREA Theater, Amsterdam

Reserveer hier alvast je kaartjes!

13/10/2019
door Menno
Geen reacties

Placebo opent theaterseizoen met winst op Parnassos

Een feestelijke start van het twintigste seizoen van Placebo. Na begin oktober in Utrecht al Aangenaam Verrast tijdens een bloedfanatiek theatersportduel te hebben verslagen bleek Parnassos zaterdag 12 oktober ook niet opgewassen tegen het improvisatiegeweld van Placebo. Grotallemachtig, wat een eskimooie voorstelling!

In het theater van CREA Amsterdam stonden de twee teams tegenover elkaar. Lotte, Iris, Karlijn en Menno, gehuld in de traditionele groene kleuren van Placebo, namen het op tegen de in het Parnassos-zwart geklede Jade, Jan, Stef en Tjibbe (behalve de laatste, die was zijn Parnassos-shirt in de trein vergeten). Onder leiding van Placebo’s eigen Tom en Devin gingen de twee delegaties de uitdaging aan: ter plekke een scène improviseren, op basis van input uit het publiek.

Om de winst naar zich toe te trekken trok Placebo alles uit de kast. In zijn eigen grotten kreeg Han onverwachts bezoek en leerde Menno ons dat je tegenwoordig niet meer ‘stalagmiet’ mag zeggen maar ‘stalaghomoseksuele medemens’. Tijdens een scène in een toilet speelde Lotte de rol van haar leven als wc-rol en trok Karlijn alles uit het maandverband. En tijdens de muzikale musical op het einde wist Iris als typiste eindelijk het glazen plafond te verbreken.

Ondanks dappere pogingen van Parnassos, die zelfs met teder Nationaal Toneel-achtig spel het publiek probeerde te overtuigen, wist Placebo er uiteindelijk met de winst vandoor te gaan. En dat alles omlijst door de stortvloed aan woordgrappen van de twee presentatoren (‘grotallemachtig’, ‘eskimooi’, ‘plank je wel’). Nogmaals: plank je wel Parnassos, driewerf hoera voor onze pianist Vincent, en voor alle aanwezigen: graag tot een volgende keer!