Theatersport (shortform)

Theatersport is zo’n beetje de meest gespeelde vorm van improvisatietheater in Nederland.

Bij Theatersport spelen er twee teams om beurten een scène, voorafgegaan aan een uitdaging die in beide scene voor dient te komen. Na elke scène krijgen ze punten op Techniek, Inhoud en meestal ook Amusement van de rechters, die de wedstrijd in goede banen leiden. Deze rechters kunnen en zullen ook ingrijpen tijdens scènes, door opdrachten te geven die de scène beter maken of extreme immorele zaken bestraffen met een gele of rode kaart. Het publiek kan zijn afkeuring (van de rechters) en goedkeuring (van de spelers) laten gelden door natte sponzen of kunstrozen te gooien.placebo_vs_moederwim_36

De scènes worden over het algemeen gespeeld in de vorm van een spelvorm of game. Hierbij wordt een situatie geschetst met een extra moeilijkheid. Denk aan een scène achterstevoren, een scène waarbij er steeds een speler verdwijnt of een scène in twee aangrenzende ruimten.
Voor de start van de scène zal het team input vragen aan het publiek, welke dan suggesties mag roepen die ter inspiratie zullen dienen.

Theatersport is oorspronkelijk ontwikkeld door Keith Johnstone uit Canada, die het vooral als trainingsmethodiek voor acteurs gebruikte.