100% Impro (shortform)

Het format 100% Impro is in oktober 2014 in première gegaan.

In onze zoektocht naar alternatieven voor theatersport hebben we gekeken hoe we de spelers het meeste konden helpen. We merkten dat er in theatersport veel vaart uit de show werd gehaald door de rechters, die vaak vooral een ceremoniële functie hadden. Formatspecialist Sytse heeft er over nagedacht en kwam met het format 100% Impro.

Binnen 100% Impro wordt er gespeeld met twee teams van ongeveer vier spelers, en is er een “control center” bestaande uit een presentator en een assistent.
De aankleding van de zaal heeft een technisch sfeertje, met veel kabels, licht en bij elk team een Rode Knop. Op de achterwand wordt de live tussenstand geprojecteerd, en tijdens spellen worden de spelvorm,
suggesties, tijd, bonus- en strafpunten geprojecteerd.

placebo_improfiel_01

Voor de show geven de teams de gewenste spelvormen door aan het control center, die ze invoert in “het systeem”. Daarna worden tijdens de warming up van de zaal alle suggesties al uit het publiek gevraagd om tijd te winnen. Deze worden direct door de assistent in het systeem gezet en zo ontstaat er een database van spellen en suggesties.
De teams hebben beiden een zuivere speeltijd van een x aantal minuten voor en een x aantal minuten na de pauze. In die tijd wordt een gelijk aantal spellen door beide teams gespeeld. Let hierbij op, dat het laatste spel precies op tijd moet eindigen.

Deze spellen worden tijdens de show door “het systeem” op de achterwand geprojecteerd. Zo is het een verrassing voor de teams in welke volgorde ze hun spellen spelen, en welke suggesties ze daarbij krijgen.

Voor elke minuut speeltijd krijgt een team 2 punten, en er zijn straf- en bonuspunten te krijgen voor bijvoorbeeld samenwerking of nodeloos grof spel. Het totaal geeft een score. Deze score gedeeld door de maximale score (alle minuten volgespeeld=100%) geeft een percentage. Het percentage kruipt gedurende de show steeds dichter richting de 100% en wie weet gaat hij er zelfs overheen.