Improweerwolven (longform)

placebo_wakkerdam_53

Improweerwolven is een avondvullend improvisatieformat, gebaseerd op het spel Weerwolven van Wakkerdam. Placebo heeft het al een aantal keer voor uitverkochte zalen uitgevoerd. Het concept is verzonnen door Jacqueline Fleskens en Sytse Wilman en verder ontwikkeld door Placebo.

Bij deze vorm van Weerwolven waan je je in een dorpje, zoals ze in het begin van de twintigste eeuw waren. Een eenvoudige bakker, een dorpshuis, geen technologie. Tijdens het eerste deel van de voorstelling leer je de personages kennen in hun dagelijkse leven. Maar dan begint het: de Weerwolvenplaag breekt uit. Alle spelers krijgen een nummer en een envelop. In die envelop zit hun rol en een aantal stemkaartjes. Alleen de spelleider weet wie de wolven zijn, de spelers weten alleen hun eigen rol.

Na het uitdelen van de rollen volgen er steeds twee delen: Dag en Nacht. Overdag gaat het leven verder, maar ’s nachts gaan de spelers op een rij staan en stemt iedereen via zijn stemkaartje. De spelleider haalt de kaartjes op en bekijkt op welke speler de wolven hebben gestemd. Deze speler verlaat het spel en dan breekt de dag weer aan.
Overdag zijn alleen de personages in de directe omgeving van het slachtoffer verdrietig om het verlies. Na een paar scenes wordt het avond en mag het volkstribunaal in de vorm van het publiek een van de spelers aanwijzen als wolf. Deze speler maakt zijn rol bekend en laat aan het publiek zien of ze gelijk hadden, of niet. En zo volgen een aantal dagen en nachten tot alle wolven zijn ontmaskerd, of alle burgers zijn overleden…

Meer informatie over Improweerwolven vind je hier: improweerwolven.nl

In 2011 was Improweerwolven in het Vliegenbos in Amsterdam te zien onder de naam ‘Weerwolven in het Wild.’ Een impressie daarvan zie je in bovenstaand filmpje, gemaakt door Dorus Oerlemans van De Beeldmeesters. In 2016 ging ‘Weerwolven in het Wild’ met groot succes in reprise. Wederom verkochten alle drie de voorstellingen uit.