Een bewogen Kerst

| Geen reacties

Afgelopen vrijdag vierde Placebo de feestdagen in Het Kerstdiner. Voor een volle zaal liet een doorsnee familie ergens in Nederland zien wat hun idee van Kerst is. Vader Paul en moeder Rita keken ernaar uit de hele familie weer eens bij elkaar te hebben. Zoon Justus en zijn vriendin Katinka zagen ze niet zo vaak, aangezien zij op straat leefden. Het stel was dan ook blij dat moeder de tafel flink had gevuld met allerlei lekkers. De tweede zoon van het gezin, Stefan, was als steward net weer terug van één van zijn vele reizen. Hij kon niet wachten iedereen over zijn belevenissen in Siberië te vertellen, maar niet iedereen zat daarop te wachten. Dochter Dorothé was de enige die haar ouders nog regelmatig zag. Buren Vincent en Leonora maakten het gezelschap compleet.

IMG-20141220-WA000201

Wat begon als een gezellig samenzijn, bleek lang niet zo harmonieus als iedereen hoopte. Vader Paul probeerde de buurvrouw over te halen in zijn kliniek voor plastische chirurgie onder het mes te gaan. Zijn vrouw begon op haar beurt te twijfelen of haar gezin haar nog wel nodig had, of dat ze maar beter terug kon keren naar haar oude passie: paarden. Dochter Dorothé bleek met dank aan haar zesde zintuig de speech van haar vader letterlijk op te kunnen zeggen, nog voordat hij een woord kon uitbrengen. De avond kwam tot een climax toen duidelijk werd dat Paul en Leonora al een tijdje intiemer waren dan alleen buren. Bij de uitbarsting van Rita die hierop volgde, sneuvelden verschillende kerstballen.

Beduusd verliet het publiek de zaal, om na een korte pauze terug te komen bij de familie. Het was vier jaar later en in de tussentijd was er een hoop gebeurd. Vader Paul had toch besloten bij zijn vrouw te blijven en de kinderen waren weer uitgenodigd voor de Kerst. Rita had zich volledig door haar man laten verbouwen om aan zijn eisen te kunnen voldoen. Zoon Justus en zijn vriendin waren opgekrabbeld uit de ellende van het dak- en thuisloze bestaan. Justus werkte inmiddels met zijn moeder op haar manege. Stefan was ontslagen door de luchtvaartmaatschappij en wilde vanavond graag alles vertellen over zijn bezoekjes aan wereldsteden als Emmen-Zuid. Grote verrassing was Dorothé, die een relatie was aangegaan met buurman Vincent. Ze hadden zich volledig overgegeven aan de spirituele wereld en hadden een fascinatie gekregen voor elkaars lichaamssappen.

Toen de bel ging, bleek er nog een verrassing voor de deur te staan: buurvrouw Leonora. Met een paar flinke glazen wijn achter de kiezen leek het haar een goed idee de familie weer eens te bezoeken. Afgezien van Katinka leek niemand daar echt van gecharmeerd. Zeker niet toen ze vertelde dat vader Paul haar toch nog regelmatig zag en ze ook nog zwanger van hem bleek te zijn! In de keuken braken haar vliezen, maar ze overleefde de bevalling niet. Na deze tragedie kwam zoon Justus met een schokkende mededeling: hij was ziek en had niet lang meer te leven. Voor de familie was deze klap er één te veel. Moeder vertrok met zoon Stefan naar diens vriend, op zoek naar rust. Vader probeerde troost te vinden in een innige omhelzing met de kerstboom en de rest van de familie bleef verslagen achter.

Na al deze heftige gebeurtenissen, kon het publiek gelukkig nog genieten van een ontroerende serenade. Dit was één van de items uit de veiling voor Serious Request. Een donatiebox was in de pauze rondgegaan, en samen met de totale opbrengst van de veiling, de spelersbijdrage en de bijdrage van Crea, mocht de penningmeester een totaalbedrag bekend maken van maar liefst 933,25 euro!

IMG-20141220-WA000901

Enkele Placeboleden zullen de cheque overhandigen aan het Glazen Huis in Haarlem. Een positieve afsluiting van deze heftige Kerst.

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.